بامیه از آن دست خوراکی هایی میباشد که خیلی از افراد ترجیح می دهند در مهمانی های خود از آن استفاده نکنند. چرا که بعضی ها به خصوص کودکان و جوانان از آن استقبال نمی کنند! در حالی که اگر بدانید این خوراکی کوچک چه تاثیراتی بر سلامت بدن، زیبایی پوست و مو می گذارد، مطمئنا آن را جزء برنامه غذایی هفتگی تان قرار خواهید داد!
طعم بامیه ملایم میباشد و غلاف و دانههای آن خوراکی می باشند
بامیه متعلق به خانواده mallow (از نظر علمی Abelmoschus esculentus) میباشد که ختمی، چای ترش، کاکائو و پنبه نیز درهمین خانواده قرار می گیرند. بامیه در آب و هوای معتدل می روید. این گیاه دارای گل های بزرگی میباشد که در نهایت به گیاه سبزغلاف مشابه پر از دانه ای تبدیل می شود. بامیه از ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح در مصر استفاده شده میباشد.
علاوه براین، بامیه که از آن به عنوان «بمب خاصیت» هم یاد می شود، خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها و سرطان ها را بیش از آنچه فکرش را بکنید، کاهش می دهد و سیستم ایمنی بدن را زورمند می کند، بامیه بهترین داروی قند میباشد زیرا لوزالمعده را پرکار می کند. بامیه می تواند ناراحتی های روده و معده ازجمله خراش معده را درمان کند و این خوراکی با مزه سبز رنگ با قدرتی که دارد مفاصل را نرم میکند و از رماتیسم و آرتروز پیشگیری می کند.
بامیه با داشتن مواد مغذی با ارزشی مشابه ویتامین های C ,A و گروه B و عناصری از قبیل منگنز، کبالت، کلسیم، فسفر و پتاسیم، فیبر و ماده لزج خواص بسیاری بر سلامت انسان دارد. بد نیست بدانید میزان کالری بامیه در هر 100 گرم مساوی با 31 کالری می باشد.
طعم بامیه ملایم میباشد و غلاف و دانه های آن خوراکی می باشند. این سبزی زمینه ای طولانی در طب سنتی دارد. در گزارش باغ های سلطنتی کیو متن شده میباشد درطب سنتی شرق، برگها و میوهی بامیه برای کاهش درد، به عنوان مرطوب کننده و درمان کنندهی اختلالات ادراری استفاده می گردید. در طب کنگو از بامیه برای زایمان ایمن استفاده می شد.
قبل از مصرف بامیه بخوانید:
۱- بامیه بهتر میباشد به صورت تازه مصرف شود.
۲- ترجیحا از بامیههایی با سایز کوچک و مناسب (حداکثر طول ۸ سانتیمتر) استفاده کنید.
۳- از پختن بامیه در ظروف آهنی، برنجی و مسی اجتناب کنید چون ظروف فلزی سبب تبدیل رنگ بامیه میشوند و آن را تیرهرنگ میکنند؛ ترجیحا از ظروف چینی یا شیشهای استفاده کنید.
خواص درمانی بامیه از دیدگاه طب سنتی:
• از دیدگاه طبسنتی ایران بامیه سرد و تر میباشد.
• مصرف آن برای افراد گرم مزاج مفید میباشد.
• در رفع کردن بلغم، صفرا و سودا تاثیرگذار میباشد.
• جوشانده گل بامیه ضدسود میباشد. برای تهیه این جوشانده باید ۳۰ گرم بامیه را در ۵۰۰ سی سی آب بجوشانید و سه بار در روز هربار یک استکان میل کنید.
• جوشانده بامیه تقویت کننده و نرم کننده پوست میباشد.
• بامیه ادرارآور میباشد.
• درمان کننده سوزش و درد در مجاری ادرار میباشد.
• لعاب حاصل از جوشاندن میوه یا تخم بامیه نرمکننده میباشد و برای درمان سوزاک به کار می رود.
• تخم بامیه محرک قلب و ضداسپاسم میباشد.
• قدیم ترها از بامیه ضماد تهیه کرده و روی خراش می گذاشتند تا آن را التیام دهد.
جوشانده بامیه تقویت کننده و نرم کننده پوست میباشد
خاصیت های بامیه:
• طبع بامیه سرد و تر میباشد.
• جوشاندهی میوهی نارس بامیه مقوی و نرم کننده میباشد.
• مدر میباشد برای کسانی که سوزاک هستند یا هنگام ادرار احساس درد می کنند بامیه را آب پز نموده همراه با آب قبل از غذا میل کنند.
• ضماد التیام دهندهی خراش میباشد.
• برای درمان سفلیس از جوشانده ریشه بامیه استفاده شود (30 گرم در یک لیتر آب هر شش ساعت یک لیوان میل شود.)
• یکی از مضرات بامیه زیاد کننده عرق میباشد.
• لعاب بامیه برای کسانی که خراش اثنیعشر یا ورم روده دارند زیاد مفید میباشد.
• خوردن بامیه خونریزی سینه را رفع می کند.
• جوشانده بامیه سنگ مثانه را دفع می کند.
• جوشانده گل بامیه ضدسودا می باشد. 30 گرم در 500 سیسی آب، سه بار در روز هربار یک استکان میل شود.
• دم کرده تخم بامیه ضدتشنج میباشد. 30 گرم در 500 سی سی آب.
• بامیه ممکن میباشد سوءهاضمه ایجاد کند یا تهوع آورد.
• مصرف بامیه به پوست لطافت می بخشد.
• کسانی که گرفتار کمخونی هستند قطعاً بامیه استفاده کنند چون بامیه دارای لعاب غنی از مواد اصلی خون می باشد.
• در برگ و ساقه بامیه مقدار زیادی ید وجود دارد در عملکرد برای بیماران گواتر مفید میباشد.
• بامیه تقویت کننده ی بینایی می باشد.
• به خاطر وجود ویتامین B1 در بامیه برای نیروبخشیدن به عضلات بیقدرت و اعصاب قابل تحریک داروی خوبی به شمار می رود.
• کسانی که دارای چربی خون می باشند بامیه را به عنوان غذای خود بگنجانند.
• بامیه فساد خون، بلغم، صفرا و سودا را رفع می کند.
• بامیه به علت داشتن ماده عفونتزدایی کننده کرم معده و کرمک را از بین می برد.
خاصیت درمانی بامیه
مفید برای دیابتی ها
فیبر موجود در بامیه، نمایه گلایسمی پایینی به آن می دهد، یعنی به سرعت قند خون را بالا نمی برد. بدین ترتیب که سرعت جذب قند را کاهش داده و به حفظ قند خون کمک می کند، بنابراین برای افراد گرفتار به دیابت مفید میباشد.
تاثیر بامیه در دفع سموم
این سبزی دارای ماده لزجی میباشد که کمک فوق العاده ای به دفع مواد اضافه و سموم در سیستم گوارشی می کند.
پیشگیری از یبوست با بامیه
یکی از مالیات رژیم های کاهش وزن ابتلا به یبوست میباشد که مصرف بامیه هم جلوگیر یبوست می شود و هم به روند کاهش وزن کمک می کند.بسیاری از متخصصان معتقدند که بیشتر بیماری ها از روده آغاز می شوند. فیبر موجود در بامیه با جذب آب کافی، از بروز یبوست پیشگیری کرده و ابتلا به بیماری هایی از قبیل:بواسیر و دیورتیکولیت را به تندی کاهش می دهد.
بامیه مقوی و خونساز میباشد!
اسیدفولیک موجود در بامیه سبب كاهش هموسیستئین خون (ماده مسدود کننده رگ های خونی) میشود و میتواند در خونسازی موثر باشد. درواقع افرادی که گرفتار کم خونی هستند باید قطعا بامیه مصرف کنند. در مجموع بامیه به علت دارا بودن مواد مغذی و فیبرهای محلول و املاح سبب پیشگیری از بیماری های قلبی می شود.
مفید برای فشار خون بالا
مصرف بامیه به سمت داشتن پتاسیم و منیزیم در بیماران گرفتار به فشارخون بالا می تواند تاثیر کمک کننده داشته باشد. همچنین می تواند برای پیشگیری از فشارخون بالای دوران حاملگی (پره اکلامپسی و اکلامپسی) و گرفتگی عضلات طی دوران حاملگی مفید باشد.
نکته مهم
برای حفظ اثرات مفید بامیه و آنزیم های هضمی آن، باید آن را خیلی کم بپزید، یعنی با حرارت کم یا با بخار ملایم پخته شود، ولی اگر خواستید آن را سرخ کنید، از مقدار کمی روغن زیتون یا روغن گیاهی برای سرخ کردن آن استفاده کنید.
بامیه و پیشگیری از پوکی استخوان
کلسیم موجود در بامیه نیز می تواند برای پیشگیری از پوکی استخوان موثر باشد.فیبر موجود در بامیه بر باکتری های مفید روده موثر میباشد.استفاده از بامیه به علت داشتن پتاسیم بالا به افراد گرفتار به بیماری های کلیه توصیه نمی شود.
جوشانده بامیه تقویت کننده و نرم کننده پوست میباشد
بامیه را چگونه مصرف کنیم؟
الف) خام
بامیه خام در تهیه سالاد با سایر محصولات گیاهی مثل نخودفرنگی، هویج، کاهو، خیار، کلم، گوجهفرنگی، پیاز و… مصرف میشود. بامیههایی که برای سالاد انتخاب میشوند بهتر میباشد ریز و به طول 3-2 سانتیمتر و از انواع بدون کرک باشند.
ب) پخته
بامیه تازه را با سایر سبزی ها به خصوص بادمجان، کدو، گوجه فرنگی، نخودفرنگی، لوبیا، هویج و سیبزمینی پخته یا بهصورت خورش با برنج مصرف کرده یا به عنوان تزیین اطراف دیس غذاهای گوشتی سرو می کنند.
مضرات بامیه:
بامیه به هیچ عنوان مضر نیست، اما برای اشخاصی که سرد مزاج هستند خیلی مناسب به نظر نمی رسد. اگر این اشخاص بخواهند بامیه بخورند بهتر میباشد آن را همراه با ادویه های گرم مشابه دارچین یا زنجبیل میل کنند.
البته بامیه در بعضی افراد ممکن میباشد سوءهاضمه یا حالت تهوع هم به وجود آورد. بعضی ها هم از ازدیاد تعریق پس از خوردن بامیه و تخم آن شکایت می کنند. فراموش نکنید استفاده از بامیه به علت داشتن پتاسیم بالا به افراد گرفتار به بیماری های کلیوی توصیه نمی شود.منبع: خوی وب